Fotografie en de corona crisis

Als gevolg van de Corona uitbraak en de maatregelen (zoals de anderhalve meter afstand houden)  is het uitoefenen van het vak van fotograaf ook anders dan gebruikelijk. Op deze speciale tijdelijke pagina informeer ik u graag over de gang van zaken en mogelijkheden als het gaat om het laten uitvoeren van fotografie opdrachten. 

Het uitgangspunt bij het accepteren en uitvoeren van een foto opdracht is altijd: is het veilig en verantwoordelijk voor uzelf, werknemers en betrokken en mijzelf om een opdracht uit te voeren? Daarbij gelden uiteraard de maatregelen en richtlijnen vanuit de regering en het RIVM, maar ook het gezonde verstand. Sommige opdrachten zoals evenementen en beurzen zullen op dit moment helemaal geen optie zijn, maar voor andere opdrachten geldt dit natuurlijk veel minder.

Bij iedere foto opdracht probeer ik mijn klanten ook van dienst te zijn door goed mee te denken hoe de fotografie het beste kan worden uitgevoerd, met het beste resultaat voor de klant in gedachte. Dat was altijd al het geval, maar in deze tijden des te meer.  

Deze corona crisis zal veel ondernemers, ZZP’ers en bedrijven hard raken, maar biedt ook kansen. Juist in deze tijd is het belangrijk om op professionele en opvallende manier aanwezig te zijn – professionele fotografie en video kan u daarbij goed helpen. 

Evenementen
Voor data waarop een verbod op evenementen geldt is het uiteraard vanzelfsprekend dat alle foto opdrachten (of het nu om klanten events, seminars of beurzen gaat) geen doorgang kunnen vinden. Een aantal evenementen uit het voorjaar zijn al verplaatst naar een datum in het najaar. Heeft u een event wat later gaat plaatsvinden (al dan niet verschoven), wacht u dan in ieder geval niet te lang met het vastleggen van de fotograaf, aangezien ik en mijn collega’s uiteraard op 1 datum maar 1x in actie kunnen komen. 

Voor promoties aan de universiteit geldt hetzelfde natuurlijk. Voor mensen die nu online op afstand hun promotie moeten doen, is het nog leuk als tip mee te geven om – indien er op een later tijdstip nog een receptie of feest wordt gegeven – daar alsnog een fotograaf bij aanwezig te laten zijn. 

Bedrijfs- of documentaire reportages
Voor het maken van sfeerreportages of vastleggen van uw bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld voor social media of website, geldt dat dit in principe geen probleem hoeft te zijn zolang u in uw eigen bedrijfsomgeving de richtlijnen kan hanteren. Dat wil dus zeggen; voldoende afstand – niet alleen voor uzelf en eventueel medewerkers, maar ook voor mij als fotograaf de mogelijkheid om voldoende afstand te houden. Qua vastlegging is dit geen enkel probleem; ik heb voldoende opties om ook met wat meer ruimte goed in beeld te krijgen wat nodig is.

Foto uit een reportage van vorig jaar die nu ook goed bruikbaar zou zijn: het laat zien hoe een klant op afstand kan werken terwijl hij wacht op de auto die een beurt krijgt

Juist in deze tijden kan het goed zijn om aan (potentiële) klanten te laten zien hoe uw bedrijf zich aanpast aan de situatie en een kijkje in de spreekwoordelijke keuken te geven. Mijn persoonlijke idee is dat een documentaire reportage hier goed voor werkt omdat dit een authentieke en betrouwbare indruk geeft. Het werken met een duidelijke instructie of shotlist leidt tot wat meer geregisseerde beelden, maar heeft wel als voordeel dat we zeker weten dat bepaalde settings goed en duidelijk in beeld worden gebracht, en dat we wat meer controle hebben over de inachtneming van maatregelen en richtlijnen. Het voordeel van een wat meer geregisseerde aanpak is dat we heel efficiënt kunnen werken en dus binnen budget veel rendenement op een dag(deel) kunnen behalen. 

Behalve fotografie kan ik tegelijkertijd ook filmmateriaal vastleggen en dit verwerken in één of meerdere videoclips voor online gebruik. 

Lees en bekijk  hier meer over reportage fotografie. 

Portretten en profielfoto’s
Voor portretsessies buiten gemaakt, geldt dat dit zonder weinig aanpassingen prima mogelijk is: in de openbare ruimte zijn voldoende plekken te vinden die rustig zijn en waar voldoende afstand houden goed mogelijk is. Juist met portretlenzen hou je vanzelf al rekening met wat afstand als fotograaf; dit levert ook het mooiste beeld met dieptewerking op. 

Voor portret- of profielfoto’s die binnen op locatie worden gemaakt, geldt dat we samen even goed moeten kijken naar de logistieke invulling hiervan. Dit soort foto’s (met een mooie witte of donkere neutrale achtergrond en studiolicht) schiet ik vrijwel altijd op locatie bij de klant. Ik neem dan mijn eigen belichting en achtergrond mee zodat ik altijd en overal mooie studio foto’s kan maken. 

Foto links is buiten op locatie gemaakt; foto rechts binnen met eigen studio belichting

De klant vraag ik hiervoor altijd een aparte ruimte ter beschikking te stellen. In deze tijden zal het nodig zijn dat in deze ruimte de geportretteerden in en uit kunnen lopen met voldoende afstandhouding tot mij als fotograaf. Zo’n lichtopstelling zorgt er altijd al voor dat er zeker 2 meter zit tussen mij en het onderwerp aangezien ik met portret lenzen werk, maar iemand moet wel de ruimte en studiosetting in en uit kunnen lopen zonder te dichtbij te komen. 

Normaliter laat ik de geportretteerde zelf zijn of haar favoriete foto kiezen op de laptop die aan de camera hangt. Dat blijft ook nu mogelijk op afstand; ik neem een grotere monitor mee die ik op voldoende afstand zet waarop meegekeken kan worden terwijl we door de beelden heen gaan. Zo kan de geportretteerde alsnog zonder problemen een beeld uitkiezen. 

Lees en bekijk hier meer over portret fotografie. 

Samengevat zijn er dus nog steeds genoeg mogelijkheden, en paradoxaal genoeg ook nieuwe kansen, als het gaat om het laten uitvoeren van fotografie opdrachten. Ik denk graag met u mee over een goede invulling: welke beelden werken goed, hoe kunnen we dit uitvoeren met inachtneming van de maatregelen en op welke manier kan dit worden gedaan zodat het zo budgetvriendelijk mogelijk is. 

Meer weten? Neem gerust contact op via een bericht of per telefoon! 

Neem contact op