Enkele jaren geleden mocht ik in opdracht van de IC afdeling van het Medisch Spectrum Twente een documentaire fotoreportage schieten. Het doel was ‘echte’ actiebeelden van de dagelijkse activiteiten van de artsen en verpleegkundigen te maken, om te gebruiken op de website.

fotoreportage medisch spectrum twente ziekenhuis IC

Inmiddels is het MST gehuisvest in prachtige nieuwe huisvesting, en dus was het eind vorig jaar tijd om een nieuwe serie te maken!

Wederom mocht ik anderhalve dag op de afdeling rondlopen en eigenlijk alles fotograferen wat interessant is. Dit zijn erg leuke en dankbare opdrachten om te doen, maar ook moeilijk: om te beginnen ben je als reportage fotograaf helemaal afhankelijk van de dingen die er voor je neus gebeuren: niets is in scène gezet en soms gebeuren er heel veel dingen tegelijk. Daarnaast moet je als fotograaf in een dergelijke situatie ook een ‘fly on the wall’ benadering hebben: je werk kunnen doen, zonder mensen in de weg te lopen. En tot slot is er nog het privacy aspect: hoewel de professionals wel in beeld mogen komen, is dat voor de patiënten uiteraard niet het geval.

Kortom, best een pittige uitdaging! Goed contact met de mensen die je vastlegt is cruciaal; zij moeten vertrouwen in je hebben dat je hen in hun waarde laat, en als dat lukt, kun je als fotograaf de beelden gaan maken die echt een verhaal vertellen.

Gelukkig is alles goed verlopen en zijn er veel goede en bruikbare beelden voor de website uit voortgekomen. Het mooie van dit soort beelden, is dat er veel meer beleving in zit dan in beelden die volgens een soort moodboard in scène zijn gezet. Juist het authentieke gevoel kan patiënten en familieleden (de doelgroep van de website) een veel beter beeld geven van het dagelijkse leven op deze afdeling.

Het was daarnaast erg bijzonder om te zien en mee te maken hoeveel hart voor hun vak de mensen hebben die op deze afdeling werkzaam zijn! Er wordt weleens geklaagd over de zorg, maar de vrouwen en mannen die dit werk doen, verdienen wat mij betreft een hele dikke pluim.
fotoreportage medisch spectrum twente ziekenhuis ICfotoreportage medisch spectrum twente ziekenhuis IC