Fotograaf promotie utrecht

Als fotograaf een promotie fotograferen aan de Universiteit van Utrecht (UU) is altijd een feest! De prachtige Senaatszaal in het Academiegebouw (zie de foto direct hieronder) is waar dit alles plaats vindt, in hartje Utrecht. Een zeer sfeervolle plek, niet alleen om als promovendus te mogen promoveren maar ook voor alle familie en genodigden die bij de promotie aanwezig zijn. De receptie vindt doorgaans ook in dit gebouw plaats, of in de mooie tuin van het Pandhof wat direct aan het gebouw grenst.

Ik heb hier al diverse promoties mogen fotograferen; onderstaande beelden geven een korte impressie van een promotie.

Zoekt u een fotograaf voor uw promotie? Klik op de button hieronder voor meer informatie en neem gerust contact op voor vragen of om een complete reportage te bekijken!

Meer informatie

fotograaf promotie UU Utrecht Academiegebouw fotograaf promotie UU Utrecht Academiegebouw fotograaf promotie UU Utrecht Academiegebouw fotograaf promotie UU Utrecht Academiegebouw fotograaf promotie UU Utrecht Academiegebouw

Fotograaf promotie VU

Als fotograaf kom ik zeer regelmatig aan de VU in Amsterdam voor promotie fotografie. Dit vindt altijd plaats in de Aula van de VU. Leuk om terug te keren, aangezien ik zelf aan de VU heb gestudeerd!

De Aula is mooi ruim en alle aandacht wordt gericht op het podium (zodat je als fotograaf mooi je gang kunt gaan), maar het licht is voor iemand zonder veel ervaring vrij lastig.

Gelukkig heb ik inmiddels goed door hoe ik een promotie hier het beste kan fotograferen. Graag laat ik je hieronder een aantal highlights zien van een promotie die ik heb gefotografeerd aan de VU Amsterdam.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Klik dan op de button hieronder!

Meer informatie

fotograaf promot fotograaf promotie VU vrije universiteit fotograaf promotie VU vrije universiteit fotograaf promotie VU vrije universiteit fotograaf promotie VU vrije universiteit fotograaf promotie VU vrije universiteit fotograaf promotie VU vrije universiteit

Promotie fotografie: de highlights van afgelopen jaar

De laatste paar jaar ben ik steeds meer reportages van universitaire promoties gaan maken. Het afgelopen jaar was dan ook het drukste jaar wat promotiefotografie betreft. En daar ben ik heel blij mee, want het zijn ontzettend leuke en dankbare opdrachten met een persoonlijk karakter! Niet alleen voor de promovendus, maar ook voor de directe familie, partner, vrienden en collega’s.

De meeste reportages heb ik vastgelegd op de UvA (zowel de Agnietenkapel als de Lutherse Kerk / Aula), de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit Utrecht (in dat prachtige academiegebouw). Een enkel uitstapje bracht me ook nog in Leiden. Leuk dat de plekken divers zijn, want iedere plek heeft zo zo’n eigen karakter en sfeer maar uiteraard ook een eigen gang van zaken.

In de meeste gevallen leg ik niet alleen de ceremonie vast, maar ook een sfeerimpressie voorafgaand daaraan, en uiteraard de felicitaties op de receptie achteraf (vaak is er dan ook gelegenheid voor een formele foto met de commissie en wat groepsfoto’s met de familie en paranimfen). Dat levert uiteindelijk een mooi fotoverhaal op en dat sluit goed aan bij mijn documentaire stijl van fotografie.

Bij deze een paar highlights van het afgelopen seizoen. Benieuwd wat dit jaar gaat brengen! Meer weten over promotie reportages? Lees hier meer.
beste promotie fotografie universiteit Uva Agnietenkapel

Publicatie: sfeerbeeld Stilwerk Magazine

Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Behalve zakelijke opdrachten maak ik ook met veel plezier trouwreportages. Op die website plaats ik uiteraard ook beeldmateriaal, en zo nu en dan komt daar wel eens wat leuks uit voort.

Zo heb ik enkele jaren geleden een bruiloft gefotografeerd op Vuurtoreneiland, een eilandje (of technisch gezien schiereilandje) bij Durgerdam waar enkele jaren geleden een pop-up restaurant in de zomer stond, in de vorm van een kas. Tegenwoordig is het permanent, maar nog steeds boek je als gast een arrangement: een bootretour + diner.

Maar goed, op die bruiloft had ik ‘s avonds met het mooie blauwe avondlicht een sfeershotje gemaakt en die in de blog over de bruiloft verwerkt. Onlangs kreeg ik bericht van een Duitse designer die voor Stilwerk Magazine werkt, een design magazine uitgegeven door een groot Duits design en interieurmerk. Of ze een licentie mochten kopen om deze foto te gebruiken in een publicatie over Vuurtoreneiland.

Zo gezegd, zo gedaan – dit is het resultaat (screenshot uit de online pdf editie). Best blij mee!

Fotoreportage: Fontys Hogescholen

Een leuk hoogtepunt op het gebied van fotoreportages het afgelopen jaar was de opdracht voor Fontys Hogescholen in Eindhoven. Voor een vijftal (technische) opleidingen was een serie beelden nodig die toekomstige studenten (die dit jaar dus een keuze voor hun vervolgopleiding moeten maken) een goede en authentieke indruk geeft van de opleiding.

Kortom: geen gestileerde reclamebeelden, maar authentieke sfeer op zowel de campus als op locatie bij stage plekken. Voor de doelgroep is dit veel tastbaarder. In een viertal schietdagen en met een vol programma ben ik samen met assistent Suus en contactpersoon Kim van Fontys hard aan de slag gegaan om zoveel mogelijk verschillende situaties vast te leggen: klassikale les, studentenoverleg, praktijklessen en bedrijfsbezoeken.

Nadat ik een pre-selectie heb gemaakt van al het materiaal heeft de opdrachtgever enkele tientallen beelden geselecteerd die bewerkt zijn aangeleverd. Deze zullen gebruikt worden op de website en ander promotiemateriaal voor Fontys.

Een bijzondere maar ook erg leuke opdracht om te doen. Hieronder een aantal resultaten:

Fotoreportage praktijk Bussum

Een erg leuke opdracht afgelopen jaar was het maken van een beeldbank voor een chiropractor praktijk in Bussum. Het idee was om levendige sfeerbeelden te maken voor de website en social media. In een enkele dag hebben we (ik, de behandelaars en de ‘patiënten’ – ofwel modellen) door middel van een zorgvuldig opgesteld plan alle mogelijke situaties gefotografeerd waarvoor een keer professionele foto’s nodig zijn.

Dit soort opdrachten zijn vaak een mix tussen reportage/documentair en commercieel (als in: geregisseerde) fotograferen. Hoewel puur documentair wellicht net iets authentieker beeld oplevert (dit vind ik persoonlijk het allerleukste om te doen) is de sturing vaak wel handig om zo geschikt mogelijk beeld te realiseren.

Behalve behandelsituaties hebben we ook de diverse ruimtes in beeld gebracht, en enkele sfeerbeelden door middel van detailopnames.

Een paar voorbeelden van deze opdracht:

fotoreportage praktijk bussum 01 fotoreportage praktijk bussum 02

Profiel foto’s juridisch adviesbureau in Hilversum

Als portretfotograaf maak ik meestal redactionele portretten (een wat uitgebreidere serie portretten van een persoon, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een interview in een magazine). Zo af en toe wordt ik ook gevraagd voor professionele profielfoto’s. Een van mijn vaste klanten is Zuidweg en Partners, een organisatie die ondersteuning biedt aan ondernemers die schuldhulp nodig hebben.

Een erg leuk en dynamisch bedrijf waar regelmatig nieuwe mensen in dienst treden. Dat houdt ook in dat ik zo af en toe terug ga om nieuwe mensen te fotograferen. Om de foto’s zo consistent mogelijk te houden, heb ik een lichtstijl en lichtplan geformuleerd voor de opdrachtgever. Iedere keer als ik op locatie kom om foto’s te maken, zet ik een lichtopstelling neer die zo precies mogelijk lijkt op dit plan. Uiteraard zijn er kleine fluctuaties, maar het lukt heel aardig om de stijl zo consistent mogelijk te houden. Toegankelijk en fris, dat zijn de kernwoorden die hierop van toepassing zijn.

Een paar tips als je dit ook voor je eigen bedrijf of organisatie wil toepassen: bedenk van te voren hoe de foto’s eruit moeten zien. Je kan bijvoorbeeld denken aan licht en fris, maar juist een wat donkerder achtergrond of meer dramatisch licht kan ook heel goed werken – zolang het maar bij de branding past. Voor kleding raad ik over het algemeen rustige tinten aan, zonder al te felle kleuren en geen drukke of fijne patronen. Wil je het echt goed doen, dan kun een visagist laten inschakelen (studio licht kan behoorlijk direct en helder zijn zodat je alle details ziet – ook degenen die je misschien liever niet ziet).

Hieronder zie je een screenshot van de website van Zuidweg en Partners waarop duidelijk te zien is hoe de foto’s worden gebruikt:

Redactioneel portret voor vakmagazine

Ik maak zo nu dan ook portretfoto’s voor vakbladen.

Voor DACE (het kennisnetwerk voor Cost Engineers en Value Managers in Nederland) leg ik al enige tijd bijeenkomsten en cursussen vast. De fotoreportages worden onder andere gebruikt op de website en in nieuwsbrieven.

DACE heeft ook een magazine: VIEWonVALUE. Dat is een nieuwe uitgave die dit jaar voor het eerst is verschenen. Voor één van de interviews in het magazine werd ik gevraagd de fotografie te verzorgen.

Hoe pak ik dat aan? Om te beginnen luister ik goed naar de briefing van de redactie: wat is het doel van het artikel, wat wil het magazine uitstralen en welke beelden zijn er nodig? In dit geval vroeg men om beelden die open en benaderbaar zijn, maar toch een zakelijke uitstraling hebben.

Bij een magazine moet er daarnaast ook vaak worden voldaan aan technische vragen: bepaalde beelden moeten verticaal gebruikt kunnen worden op 1 gehele pagina (en een pagina van een magazine heeft een wat andere beeldverhouding dan het beeld uit de camera, dus daar moet rekening mee worden gehouden), of wellicht als een dubbele spread (over twee pagina’s). Vaak moet er ook nog ruime overblijven om bijvoorbeeld tekst in kwijt te kunnen. Kortom, er zijn een boel factoren waar je als fotograaf rekening mee moet houden.

Bijna altijd worden dit soort beelden op locatie geschoten. Je bent als fotograaf dus afhankelijk van de omgeving. Voordat ik foto’s ga maken, ga ik daarom even rondkijken om een idee te krijgen van de mogelijkheden. De geportretteerde heeft immers vaak ook maar beperkt de tijd, dus zodra je gaat schieten, moet je al weten wat je gaat doen. Het kan ook handig zijn om bepaalde lichtopstellingen van te voren al klaar te zetten en te testen.

Afgezien daarvan moet je er rekening mee houden dat je onderwerp niet gewend is om voor een camera te staan. Enige coaching en motivatie is dus ook van belang! In dit geval ging dat erg soepel; de geportretteerde heer had een uitstekende kledingkeuze gemaakt, en met een natuurlijke vlotte uitstraling was dit eigenlijk een ‘makkie’. In circa 20 minuten hebben we een serie bruikbare beelden geschoten waarvan er uiteindelijk 3 zijn gebruikt. Hieronder zie je een voorbeeld uit het magazine:

portretfotografie voor magazine fotograaf Evert Doorn

Fotoreportage: MST Enschede

Enkele jaren geleden mocht ik in opdracht van de IC afdeling van het Medisch Spectrum Twente een documentaire fotoreportage schieten. Het doel was ‘echte’ actiebeelden van de dagelijkse activiteiten van de artsen en verpleegkundigen te maken, om te gebruiken op de website.

fotoreportage medisch spectrum twente ziekenhuis IC

Inmiddels is het MST gehuisvest in prachtige nieuwe huisvesting, en dus was het eind vorig jaar tijd om een nieuwe serie te maken!

Wederom mocht ik anderhalve dag op de afdeling rondlopen en eigenlijk alles fotograferen wat interessant is. Dit zijn erg leuke en dankbare opdrachten om te doen, maar ook moeilijk: om te beginnen ben je als reportage fotograaf helemaal afhankelijk van de dingen die er voor je neus gebeuren: niets is in scène gezet en soms gebeuren er heel veel dingen tegelijk. Daarnaast moet je als fotograaf in een dergelijke situatie ook een ‘fly on the wall’ benadering hebben: je werk kunnen doen, zonder mensen in de weg te lopen. En tot slot is er nog het privacy aspect: hoewel de professionals wel in beeld mogen komen, is dat voor de patiënten uiteraard niet het geval.

Kortom, best een pittige uitdaging! Goed contact met de mensen die je vastlegt is cruciaal; zij moeten vertrouwen in je hebben dat je hen in hun waarde laat, en als dat lukt, kun je als fotograaf de beelden gaan maken die echt een verhaal vertellen.

Gelukkig is alles goed verlopen en zijn er veel goede en bruikbare beelden voor de website uit voortgekomen. Het mooie van dit soort beelden, is dat er veel meer beleving in zit dan in beelden die volgens een soort moodboard in scène zijn gezet. Juist het authentieke gevoel kan patiënten en familieleden (de doelgroep van de website) een veel beter beeld geven van het dagelijkse leven op deze afdeling.

Het was daarnaast erg bijzonder om te zien en mee te maken hoeveel hart voor hun vak de mensen hebben die op deze afdeling werkzaam zijn! Er wordt weleens geklaagd over de zorg, maar de vrouwen en mannen die dit werk doen, verdienen wat mij betreft een hele dikke pluim.
fotoreportage medisch spectrum twente ziekenhuis ICfotoreportage medisch spectrum twente ziekenhuis IC

Koop een print; help wildlife!

Net als bijna iedere professionele fotograaf, maak ik ook zelf voor mijn eigen plezier foto’s (afgezien van het feit dat ik natuurlijk ook veel plezier in mijn werk heb). Het leuke hiervan is dat je echt iets voor jezelf kan doen, en helemaal vrij bent in de manier waarop je dit aanpakt. Dit is best belangrijk heb ik gemerkt, want op deze manier kun je het enthousiasme voor het fotograferen op een hoog peil houden.

De ene maakt graag portretten van zijn gezin, de ander houdt zich bezig met food fotografie en ik val in de categorie ‘enthousiaste maar beginnende wildlife fotograaf’. En dan met name het fotograferen van wildlife in Afrika.

De liefde voor dit continent is ooit begonnen tijdens een 7 maanden durende overland trip in 2003 en 2004. Daarna duurde het weer een hele tijd voor we weer terugkeerden, maar in 2014 was het dan zover met een trip naar Zuid-Afrika. Uiteraard hebben we hier ook een aantal wildreservaten bezocht, en zo ben ik begonnen met het fotograferen van dieren. Dat vond ik zo leuk, dat we in 2016 een workshop hebben gevolgd bij een zeer bekende wildlife fotograaf in de Masai Mara in Kenya. In 2017 staat er een trip naar Zambia en Botswana op het programma!

Inmiddels heb ik enkele exposities gehouden van mijn werk (in 2018 komen er nog een aantal bij) en is er ook een prachtige publicatie geweest in het jaarboek van WNF.

Daarnaast wil ik met mijn vrije werk ook een steentje bijdragen aan het behouden van dit moois; daarom ben ik de website The Wild Site gestart. Op deze site is niet alleen een uitgebreid portfolio te vinden, maar kunnen zowel particulieren als bedrijven prachtige prints voor aan de muur kopen. En het mooie is dat de volledige netto opbrengst (de verkoopprijs minus de productiekosten) worden gedoneerd aan goede doelen op het gebied van wildlife conservatie. Zo ben ik sponsor van Stichting SPOTS, die zich inzetten voor projecten met grote katten in Afrika.

Benieuwd naar mijn werk of de prints? Neem dan een kijkje op de speciale website!