Gefeliciteerd, je gaat promoveren! Natuurlijk wil je deze bijzondere dag graag vastgelegd hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie en vrienden. 

Dus overweeg je om een professionele promotie fotograaf in te schakelen. Een goed idee! (al zeg ik het zelf ;)). Alleen al om het feit dat je een familielid of bekende graag ook bewust de promotie wil laten meemaken, en niet wil belasten met het fotograferen ervan. Bovendien zal iemand met de juiste kunde en ervaring altijd een mooi resultaat weten te behalen. Maar: hoe kies je nu de beste fotograaf voor jouw promotie? 

Laat ik vooropstellen dat het begrip ‘beste fotograaf’ nogal arbitrair is. Je kan beter spreken over de beste fotograaf, specfiek voor jouw promotie. 

Dus, waar moet je dan op letten? Graag vertel ik je wat meer. 

Fotograaf met ervaring

Een fotograaf met veel ervaring met promoties is uiteraard wenselijk, en dan bij voorkeur met ervaring aan de universiteit waar jij gaat promoveren. Zelf fotografeer ik zeer veel promoties in Amsterdam (VU en UvA, zowel de Agnietenkapel als de Aula of Lutherse Kerk), en in Utrecht (in het mooie Academiegebouw). Met af en toe uitstapjes naar Erasmus (MC) in Rotterdam, Leiden, of Radboud Nijmegen. En inmiddels ben ik ook in Wageningen bekend. 

Waarom is dat een voordeel? Om twee redenen: ten eerste omdat iedere universiteit zijn eigen regels en protocollen kent. Zo mag je bij bepaalde universiteiten niet fotograferen tijdens de 45 minuten verdediging, maar ook de manier waarop de commissie de zaal binnenkomt, hoe het werkt na afloop met felicitaties en een commissiefoto en waar je wel en niet mag lopen verschillen zeer. Bij alle universiteiten weet ik de pedel goed te vinden en bespreek ik altijd nog even wat er wel en niet kan.

Ten tweede is bekendheid met een locatie een voordeel omdat je als fotograaf al van te voren de mooiste plekjes en hoekjes kent, en vooral; hoe het licht gebruikt kan worden. Het zaallicht van de VU Aula kan bijvoorbeeld lastig zijn als je geen ervaring of de juiste apparatuur hebt, maar het kan ook juist mooie resultaten opleveren als je weet hoe je er mee om moet gaan. In de Agnietenkapel van de UvA heb je te maken met een mix van kunst- en natuurlijk licht, en vaak sterk tegenlicht. Je wil op zo’n fraaie locatie natuurlijk het mooiste resultaat behalen! 

De stijl van fotografie

Wat ook erg bepalend is of een fotograaf voor jou de beste keuze is, is natuurlijk de stijl van de fotograaf. Wil je liever een wat meer formele stijl, of mag het ook wat losser/documentair zijn? Zelf neig ik naar het laatste: natuurlijk is een promotie ook een formele ceremonie, maar het is vooral ook een heel persoonlijke aangelegenheid. Je hebt er jarenlang keihard voor gewerkt, en de afronding vier je met je naaste dierbaren en vrienden. Dus daar komt ook vaak wel wat emotie bij kijken. Iets wat ik graag laat terugzien in mijn foto’s. Ik let dus heel erg op ‘kleine’ gebaren: een blik van iemand, een handgebaar, etc. 


De tarieven van promotie fotografie

Tot slot is er natuurlijk de vraag of de fotograaf in kwestie binnen je budget valt. Iedereen hanteert zijn eigen prijzen, die vooral worden bepaald door de tijd die iemand erin steekt (vergeet niet de tijd die fotografen aan nabewerking, selectie, oplevering, etc. erin steken) en de kosten die moeten worden terugverdiend (een goede fotograaf werkt met de beste camera’s en lenzen, maar ook bijvoorbeeld met goede backup systemen voor foto’s). Het is denk ik vooral goed om voor jezelf te bepalen: het eindresultaat, is het mij dat waard? 

Er zijn, kortom, nogal wat aspecten die bepalen wat de beste fotograaf is voor jouw promotie. Uiteindelijk denk ik dat het ook een kwestie is van een goed gevoel: als je iemand aanschrijft en een snel en duidelijk antwoord krijgt op je vragen, wekt dat ook al een stuk vertrouwen. Bekijk de portfolio’s nog eens goed (vraag desnoods om toegang tot een complete gallery), en als dat allemaal klopt ben je al een heel eind in de richting van het kiezen van een fotograaf. Weer een vinkje gezet in de lange voorbereiding voor je promotie! 

Wil je meer weten over wat ik eventueel kan betekenen voor de fotografie van je promotie in Amsterdam, Utrecht of elders? Klik dan op de button hieronder om naar de speciale promotie pagina te gaan! 

Lees meer over mijn promotie fotografie